Ontdek jouw hechtingsstijl: Hoe het begrijpen van jezelf kan leiden tot gezondere relaties"
- Liane Kuijper
- 15 mrt 2023
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 27 mrt 2023
Hechtingstijlen zijn patronen in de manier waarop we relaties aangaan en onderhouden. Deze stijlen worden gevormd door onze eerste ervaringen met hechting en de kwaliteit van onze relatie met onze primaire verzorger(s) in onze vroege kindertijd. Er zijn vier hoofdtypen van hechtingstijlen: veilig gehecht, vermijdend gehecht, angstig-ambivalent gehecht en gedesorganiseerd gehecht.
Veilig gehechte mensen hebben in hun vroege kindertijd een positieve en betrouwbare relatie gehad met hun verzorger(s). Ze voelen zich comfortabel in relaties en zijn in staat om intimiteit en nabijheid te verdragen. Ze vinden het gemakkelijk om anderen te vertrouwen en om hulp te vragen als dat nodig is. Ze hebben de neiging om gezonde relaties aan te gaan en hebben een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen.
Vermijdend gehechte mensen hebben als kind vaak te maken gehad met afwijzing, verwaarlozing of emotionele afstandelijkheid van hun verzorgers. Ze hebben geleerd om hun emoties te onderdrukken en om zelfstandig te zijn. Ze vinden het moeilijk om nabijheid en intimiteit te verdragen en hebben de neiging om emotioneel afstandelijk te zijn in relaties. Ze vinden het moeilijk om hulp te vragen of hun kwetsbaarheid te tonen.
Angstig gehechte mensen hebben geleerd dat ze niet altijd op anderen kunnen rekenen en dat hun behoeften niet altijd vervuld zullen worden. Ze kunnen zich onzeker voelen in relaties en hebben vaak behoefte aan bevestiging en geruststelling van anderen. Deze mensen hebben vaak de neiging om zich te hechten aan mensen die onbereikbaar of ongeïnteresseerd zijn, en kunnen moeite hebben met het vertrouwen in anderen.
Gedesorganiseerd gehechte mensen hebben vaak te maken gehad met traumatische ervaringen in hun vroege kindertijd, zoals misbruik of verwaarlozing. Ze hebben geleerd om te overleven in onveilige omstandigheden en hebben vaak moeite om emotionele nabijheid en intimiteit te verdragen. Ze kunnen soms gedrag vertonen dat tegenstrijdig lijkt, zoals het zoeken van nabijheid en het tegelijkertijd vermijden ervan.
Het begrijpen van hechting stijlen kan ons helpen om onszelf en anderen beter te begrijpen en om gezondere relaties aan te gaan. Het kan ook ons helpen om de negatieve patronen te herkennen die we mogelijk hebben ontwikkeld in onze vroege kindertijd en om deze te veranderen. Door bewust te zijn van onze eigen hechtingsstijl en die van anderen, kunnen we empathie en begrip tonen en gezondere relaties opbouwen.
Ik weet uit eigen ervaring hoe lastig het kan zijn om te kampen met hechtingsproblemen. Ik had zelf een gedesorganiseerde hechtingsstijl maar herken ook veel van de angstige hechtingsstijl. Ik heb nu een veilige hechtingsstijl al kan ik nog wel steeds verlatingsangst voelen in bepaalde situaties. Ik heb echter geleerd daar op een gezonde manier mee om te gaan. In het verleden ging ik dan achter iemand aanrennen of nog beter mijn best doen zodat ik de verlatingsangst niet hoefde te voelen. Want ik kan je vertellen het is heftig! Het voelde soms zo overweldigend dat ik er door werd lamsgeslagen en letterlijk niet meer kon functioneren. Ik zal in volgende blogs meer schrijven over hoe deze verschillende hechtingsstijlen zich uiten in relaties. Heb je in de tussentijd vragen? Of heb je hulp nodig stuur me dan een berichtje.
Liane

Comments